top of page
IMG_0879.jpg

FOTÓMŰHELY

#1 Fotóműhely, Kerekes Emőke fotográfus és Lőrinczi Inez

 

Műhelyeinkben folyamatosan kutatjuk azokat a képalkotó technikákat, melyek fenntartható módon használhatók. Tudjuk, hogy a digitális eszközök és a hagyományos fotóvegyszerek előállítása rengeteg erőforrást igényelnek.

 

Ezért arra törekszünk, hogy a digitális fényképezés gyakorlata mellé olyan fotótechnikákat is bevezessünk, melyeknél minimálisra csökken a környezeti terhelés. Egy ilyen technika a cianotípia, melyhez csak napfény, kevés víz és valamilyen természetes hordozó, például kő, fa vagy újrahasznosított papír és textil darabok szükséges, amelyre előzőleg ecsettel visszük fel a fényérzékeny vegyszert. A végeredmény egy jellegzetes, kékes árnyalatú kép, amely egyedülálló hangulatot kölcsönöz a megörökített tárgynak vagy tájnak.

 

Ezt a technikát a 19. században botanikai és tudományos célból alkalmazták, hogy lenyomatokat készítsenek növényekről és más természeti tárgyakról. Így a fényképezés kezdetén már összekapcsolódott a természettudomány a képi rögzítéssel, a környezet a növények sokszínűségének ábrázolása és felfedezése. Ez a felfedezés azonban átterjedt a művészeti világba, és ma már széles körben alkalmazzák művészeti és kreatív projektekben.

Lenyomat
Leírás
bottom of page