top of page

Mire Gyűjtünk?

Első sorban a működésünkre. Ahhoz, hogy a célkitűzéseink sikerüljenek, hogy tudjunk rendszeresen igényes fotóművészeti és mozgóképes programokat szervezni, lebonyolítani anyagi támogatásra van szükségünk:

  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
Támogatás: Price List
Támogatás: Celkituzesek

ASOCIATIA KOPIAKOLLEKTIVA

CUI/CIF/Adószám: 43466897

OTP BANK ROMANIA S.A.

BIC/SWIFT CODE: OTPVROBUXXX

Cont/IBAN: RO26OTPV630001337016RO01

ADRESA / SEDIUL / SZÉKHELY:

Cod: 547241, Sat. Viforoasa (Com. Fântânele), Nr.277, Jud. Mureș, ROMANIA

Tel.:  +40 753 923 575  |  +40 741 912 667

kopiakollektiva@gmail.com

Támogatás 3,5%

Támogatni tudsz a személyi jövedelemadód 3,5%-ával is, amivel egy jó ügyet szolgálhatsz, és mi garantáltan arra használjuk fel.

Lent a gombra kattintva letölthető a formanyomtatvány, nyomtasd és töltsd ki az adataiddal, majd személyesen vagy postai úton kérünk juttassd el a pénzügy területi kirendeltségéhez (ANAF) vagy az egyesületünkhöz.

POSTA CÍM:

Cod: 547241, Sat. Viforoasa (Com. Fântânele), Nr.277, Jud. Mureș, ROMANIA

EMAIL: kopiakollektiva@gmail.com

Ha online szeretnéd eljuttatni, töltsd ki és küld el a beszkennelt, aláírt dokumentumot a fenti e-mail címre.

Leadási határidő: 2024. május 25.

Ha nekünk küldöd, kérünk május 18-ig tedd meg, hogy legyen időnk még továbbítani a hivatalba.

KÖSZÖNJÜK!

Dokumentm letöltése

Ha átutalással adományoznál itt megteheted:


Romániai munkavállalóként te is támogathatod a kortárs vizuális kultúra népszerűsítését, oktatását úgy, hogy neked nem kerül pénzbe, hiszen az adód 3,5 százalékával mindenki szabadon rendelkezhet adomány formájában civil szervezet számára, ha nem akarja az államkasszában hagyni: így akár a tavalyi és az idei személyi jövedelemadód 3,5 százalékával segítheted a Kopiakollektiva Egyesületünk tevékenységeit, működését.


A 2023-as évre vonatkozó 230-as nyilatkozatok leadásának határideje: 

2024. május 25.

1. Ha, online, elektronikus formában nyújtod be: 
- ha van személyes online fiókod (Spatiu Privat Virtual – SPV) az adóhivatalnál
(ANAF), akkor fentről letöltheted az adatainkkal előre kitöltött, szerkeszthető PDF-et a Dokumentum Letöltése gombra kattintva, és Acrobat Readerben megnyitva

be tudod írni a saját adataidat. Amennyiben szeretnéd a 2024-es adód is felajánlani nekünk, ne felejtsd el megjelölni a két évre vonatkozó mezőt is. Ezt követően érvényesítened kell a nyilatkozatot (a dokumentum tetején a Valideaza formularul gombnál), és ha mindent rendben kitöltöttél, akkor a program érvényesíti a dokumentumot és
elmenti.  A mentett nyilatkozatot pedig végül ezen a linken lehet feltölteni
az adóhivatal oldalára, a személyes fiókod felhasználói adataival belépve (nem szükséges külön elektronikus aláírás hozzá). Ha még nincs személyes online fiókod (SPV), amit az ANAF-nál nyitottál, akkor most kell létrehoznod egyet: a regisztrációról és a használatáról itt találsz egy részletes leírást.


2. Ha, az űrlapot kinyomtatva és kézzel kitöltve nyújtod be (fent letölthető a Dokumentum Letöltése gombra kattintva) és a határidőig eljuttatod az adóhivatalhoz, erre pedig több lehetőséged is van:


postán, ajánlott küldeményként (cu confirmare de primire) elküldöd az állandó lakhelyed szerinti illetékes ANAF-fiókhoz (itt ki lehet keresni ezek címét)


személyesen viszed be a kitöltött és aláírt nyilatkozatot szintén az adóhivatal azon fiókjához, amelyhez az állandó lakhelyed szerint tartozol


elküldheted akár nekünk is e-mailben a szkennelt dokumentumot vagy pedig postán, és mi továbbítjuk az adóhivatalhoz a kérésed, akik utólag még kérni fognak tőled egy visszaigazolást a felajánlásról


Fontos: egyszerre akár két évre is (2023 és 2024) felajánlhatod az adód: van egy erre vonatkozó külön mező az űrlapon, amit csak be kell jelölnöd és akkor jövőre már nem is kell ezzel foglalkoznod.

Az idei határidő tehát május 25., ha a postai megoldást választod, ez lehet a postai bélyegző utolsó dátuma.


Amennyiben ránk bíznád, hogy eljuttassuk az adóhivatalhoz, kérünk, legkésőbb május 20-ig juttasd el hozzánk

e-mailen, szkennelt formában (PDF formátumban) a kopiakollektiva@gmail.com címre,


vagy postán a székhelyünkre:

Codpostal:547241, sat.Viforoasa, srt.Principala,
nr.277, jud.Mures Romania

Egyéni vállalkozóként is segíthetsz!

Az adójuk egy részét ugyanígy felajánlhatják a romániai egyéni vállalkozók is (hivatalosan PFA vagy întreprindere individuală): ők az úgynevezett egységes nyilatkozatukban (Declaratia unica – D212) be kell jelöljék, hogy a befizetett/befizetendő jövedelemadójuk 3,5 százalékát a Kopiakollektiva Egyesületnek irányítják át.


Az ehhez szükséges adataink:

Asociatia Kopiakollektiva, adószám/CUI:43466897,

bankszámlaszám/IBAN:RO26OTPV630001337016RO01.

Kedves Vállalkozók, Cégvezetők!

Adója azon részével, amellyel a civil szférát támogathatja, azzal a KopiaKollektiva Egyesületünk  finanszírozását is támogathatja. Tevékenységeinkről, célkitűzéseinkről kérjük tájékozódjon honlapunkon, és amennyiben érdemesnek talál bennünket, támogassa törekvéseinket.

Lent a gombra kattintva letölthető a támogatási szerződés. Kitöltés után kérjük küldje vissza nekünk postán vagy beszkennelve, aláírva a következő email címre: kopiakollektiva@gmail.com

POSTA CÍM:

Cod: 547241, Sat. Viforoasa (Com. Fântânele), Nr.277, Jud. Mureș, ROMANIA

EMAIL: kopiakollektiva@gmail.com

Ha bármilyen kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.  Tel: +40 741 912 667

Köszönjük!

Ha céged van, akkor is támogathatsz minket az adód egy részével:

A romániai cégek adóbefizetéseik 20%-val, olyan projekteket is támogathatnak, mint amilyen az egyesületünk tevékenységei. A céges támogatásokat a Kopiakollektiva Egyesületre tudjuk fogadni, amely az egyesület tagjai által létrehozott, és működtetett nonprofit egyesület, és fő célja a kortárs fotográfia és kísérleti mozgókép népszerűsítése kulturálisan elszigetelt közösségekben.


A Romániában bejegyzett cégek a 2023-es évre fizetendő adójuk egy részét is átirányíthatják, amennyiben olyan civil szervezetet támogatnak vele, amely szerepel az adóhatóság nyilvántartásában, és az összeg nem haladja meg a
következő értékeket:


- a profitadót (16%) fizető vállalkozások esetében az üzleti forgalmuk 0,75 százaléka vagy a profitadójuk 20 százaléka közül a kisebb összeget,


- a mikroadózó vállalkozások (1 vagy 3 %) pedig a forgalmi adójuk 20%-át.

A cégeknek tehát ez nem jelent plusz kiadást, a szponzorációra fordított összeg átirányítható az adóalapból. Ami viszont fontos, hogy a szponzorációnak meg kell történnie abban a pénzügyi ciklusban (év/negyedév – az adózás formájától függően), amelyiknek az adójából le szeretnék írni ezt az összeget, tehát az aktuális időszakra december 31-ig kell megtörténnie a támogatás kifizetésének, a két fél között kötött szerződés alapján.


Lépések:

 

  • Töltsd ki a céged adataival, valamint azzal az összeggel, amellyel mogatni szeretnéd a Kopiakollektivát. A pontos összeget egyeztesd le a könyvelőddel.

 

  • Utald át az összeget az egyesületünk a szerződésben megjelölt bankszámlájára, vagy akár egyeztessünk egy személyes találkozót, ha készpénzben szeretnéd eljuttatni nekünk, ezt az összeget és nyugtát kapni róla.


A szerződés megkötésének, valamint az összeg kifizetésének határideje a 2023-es évre (vagy a mikroadózó vállalkozások esetén a negyedik negyedévre) 2023. december 31., azonban arra kérünk, jelezd nekünk december 29-ig a kopiakollektiva@gmail.com címen, ha élnél ezzel a lehetőséggel.


Amennyiben a 2023-es éves adód szponzorációra fordítható keretét nem használod fel idén év végéig, az éves/negyedéves adónyilatkozat letételének határidejét követő 6 hónapban még ezek átutalásáról is dönthetsz, ha
eljuttatod az ANAF-hoz a 177-es nyilatkozatot.
 
Előre is köszönjük a támogatásoddal irántunk tanúsított bizalmad!

Célkitűzéseink

Kerekes Emőke vagyok, fotográfus, fotográfus tanár, a KOPIAKOLLEKTIVA EGYESÜLET egyik alapítója és elnöke. 2010-ben végeztem a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Szakán. Öt évet tanítottam a fotográfia elméletét, és gyakorlatát Budapesten különböző fotográfus képzéseken, illetve fotó workshopok, táborok keretében is oktattam. Első kézből tapasztalhattam meg, hogy a digitális és okoseszközök általános elterjedésével mennyire népszerűvé válik a fényképezés. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a kortárs fotográfia ismerete, már nem csak az alkotásban és az
önkifejezésben, de az önismeret elmélyítésében, és az általános műveltség kiszélesítésében is fontos szerepet játszik.
 
A fotográfia, és a mozgókép igazi vizuális varázsnyelvek, mert az elsajátításuk nincs életkorhoz, nemhez, vagy státuszhoz kötve. Viszont azok a lehetőségek, melyeket kihasználva egy nagyvárosi ember könnyebben tanulhat, fejlődhet - galériák, múzeumok, a különböző művészeti intézmények kiállításai, rendezvényei és diskurzusai -, vidékre alig jutnak el, főleg nem egy erdélyi falucskába. Az itt élők kimaradnak az ilyen lehetőségekből, a kultúra megéléséből. Egykor a községi könyvtárak, tanítók járultak hozzá a tanulás, az ismeretszerzés és az olvasás szeretetének népszerűsítéséhez. Ma, a vizuális kommunikáció korában szintén szükséges hasonló művelődési, és képzési felületeket létrehozni.

 

Egyesületünk célja, a kortárs fotográfia és a kísérleti mozgókép népszerűsítése, oktatása olyan településeken, ahová szinte egyáltalán nem jut el a kortárs kultúra. Éppen ezért programjainkat elsősorban falvakban szervezzük, az ott élőket és a helyi közösségeket is megszólítva, bevonva. Mi hisszük, hogy minden faluban, kisvárosban legalább egy ember élete, jövője másként alakulhatna, ha lehetősége nyílna a lakhelyén is találkozni e vizuális nyelvek elsajátításának lehetőségével.
 
Nonprofit egyesületünket férjemmel, Balla Zoltán operatőrrel egy kis Maros megyei településen, Havadtőn alapítottuk meg 2020. decemberében. Most már mi is itt élünk, és alkotunk, de egyesületünk tagjai között vannak, akik más erdélyi városokban, településeken, illetve Magyarországon, Németországban és Amerikában élnek.
 
 
Eddigi eseményeinket önerőből, egyesületi tagjaink lelkesedésből valósítottuk meg, de ahhoz, hogy tovább léphessünk, programjainkat, rendezvényeinket fejleszteni tudjunk, külső támogatásra is szükségünk van.

Célkitűzéseink
bottom of page