top of page

Balla Zoltán

Balla Zoltan operatőr, a KopiaKollektiva Egyesület alelnöke, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Filmművészet, fotóművészet és média szakán szerzett 2014-ben BA, majd 2017-ben MA diplomát. Jelenleg az MTVA bukaresti külsős munkatársaként dolgozik.

 

Alkotói munkáiban főként kísérleti-, kisjáték-, és dokumentumfilmezéssel foglalkozik, az állókép és a mozgókép kapcsolódási lehetőségeit vizsgálja az idő és tér vonatkozásában.

 

Hosszan kitartott, szaknyelven szólva „mozdulatlan” kamera beállításokat használ. Fotografikusan megkomponált képkivágásaiban a néző tekintete mintegy a véletlenül arra tévedő szemtanú, szemlélődő nézőpontjából látja az előre nem megrendezett, hanem megvárt és bevárt események meditatív áramlását. A tenger láthatára, a nyári záporeső monoton kopogása a szélvédőn, egy autót mosó nő, mind-mind önmagukban látszólag banális, semmit mondó jeleneteknek tűnhetnének, de Zoltán részletekre való kifinomult fogékonysága rámutat: valami történik ezzel a semmivel. Az a csendes, elmélyült szemlélődés, mely úrrá lesz a nézőn, épp az ellenkezője mindannak, amit a mai, gyors vágású, villódzó mozgókép dömping felkínál.

Balla Zoltan.jpg
bottom of page