top of page
  • Bodor Luca Anna

Biológusból gerillakertész

Talán mindannyiunk számára érdekes lehet Fetykó Kinga, biológus, gerillakertész paradigmaváltásának története. Egy kutatás során megfigyelt pajzstetű változtatta meg az életét. Otthagyta az MTA-n folytatott tudományos munkáját, hogy inkább a kiskertjét gondozza Kecskeméten. Környezeti katasztrófa felé tartunk, de Kinga szerint mégis érdemes küzdeni, viszont először meg kell tanulnunk más szemmel nézni a világra.


Városi kert Fotó: Kerekes Emőke

Kinga életének fordulópontja a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetében következett be. Miközben pajzstetveket vizsgált, az egyik megfordult és “ránézett”. Ekkor tudatosult benne, hogy minél jobban elmerülünk az apró részletekben annál inkább megfeledkezünk a nagy egészről. Az emberiség csak egy parányi része a világnak, nem tudunk és nem tehetünk meg bármit, ez a gondolatmenet hozta meg az áttörést számára. „Az ember egyik szűrője az, hogy ami hasznos neki, azt megtartja, ami csúnya, nem fér bele a rendszerébe, azt elpusztítja, mert minek is van az ott.” (Fetykó Kinga, Átlátszó.hu 2019.) 


Vetemény, kerti salátával Fotó: Kerekes Emőke

A természethez való hozzáállása, a mikrovilág nézőpontja a kertészkedésében nyilvánul meg. A füvet metszőollóval vágja, az apró részletek megfigyelésének érdekében. Nagy figyelmet szentel a fűben élő élőlényeknek és az ő lakhelyüknek a megőrzésre, főként elvadult parkokból inspirálódik. Felhívja a figyelmet a közösségi kertészkedésre, melynek segítségével a városban élő emberek is ki tudnak lépni - akár csak egy kis időre is - a steril környezetükből, lehetőségük nyílik lelassulni és a természethez kapcsolódni.


Kaszáló, rét Fotó: Kerekes Emőke

Kinga az Ökopszichológiai Intézet Partnerévé vált, ahol egyéb területeken munkálkodó szakemberekkel foglalkozik, többek között az emberiség és a természet elidegenedésének problémájával. Ennek az erős kapcsolatnak a szétszakadása megbetegíti a testet és a lelket egyaránt, ezért a gyógyulás érdekében a kapcsolat visszaállítására ösztönöz bennünket. 


Gyík tetem legyekkel Fotó: Kerekes Emőke

A globális felmelegedés problémájáról már mindenki hallott, a bekövetkezett nagymértékű változásokat pedig Kinga is észrevette a rovarokat tanulmányozva. Ezzel kapcsolatban egy átgondolandó észrevétel fogalmazódott meg benne, ami cselekvésre buzdítja azokat is, akik úgy gondolják, hogy csak apró morzsák vagyunk a rendszerben ahhoz, hogy igazi változást tudjunk elérni. Egy fogyasztói társadalomban élünk, így a piacot, mi egyének diktáljuk. „ ...ha holnap mindenki úgy döntene Magyarországon, hogy nem eszik több Danone joghurtot, akkor a Danone joghurt eltűnne a hazai piacról.” (Fetykó Kinga, Átlátszó.hu 2019.)

34 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page