top of page
  • Szerző képeKerekes Emőke

Látogatás Bányász Anna fotográfusnál

Bányász Anna fiatal fotográfus, aki, eddigi munkásságának fő témáit családi gazdaságukból merítette. Őt látogattam meg Gyergyóújfaluban (RO) még novemberben, erről láthattok egy kisfilmet lent.


Anna igazi alkotó alkat, az a fajta aki a művészet eszközeivel a mindennapit, a megszokotatt más minőségre emeli, átalakítja, absztrahál. Mindezt a fotográfia eszközeivel teszi olyan szinten, amit sokan úgy gondolnak, főleg a világnak ebben a szegletében, hogy úgy mondjam “nem is hiszi az ember, hogy lehet egy fényképpel”.

Anna nem csak “kattingat”, “nyomkodja a gombot”, ahogy a mindennapi fotófelhasználó fogalmazni szokott, hanem teremt, alkot, láttatt a képein olyan formán, ahogy azt elfeledett gyermeki fantázia világunkban mi nézők is képesek voltunk valamikor régen: látatt elsőre egy “tájat” drámai felhőkkel, fényekkel, aztán közelebbről megnézve rájövünk, hogy az a táj egy állat, ebben az esetben egy tehén hátgerince, lapockája, hasa éppen.




Látatt, és játékosságra hív egy olyan világba ahol a Berták, Bogik és Tamáskák egy szabad legelőn ejtőznek a reggeli felszálló ködben, ahol kiváltság állat lenni.

Annát ebben a világban látogattam meg Gyergyóújfaluban, Hargita megyében, az ő világában, ahol még az “életben” is minden varázslatos, ahol ember-állat-természet harmóniában van egymással, ahol minden, és mindenki családtag, ahol megnyugodni tud a lélek. Ahol például a szarvasmarháknak azért is van különböző “ember” nevük, mert maguk is mind egyéniségek, sőt művészi témák, és modellek is egyben.


Rendkívüli hatással volt rám mindez, meg maga Anna személyisége is. Ahogyan gumicsizmában végigjárva megmutatta a családi gazadságot, az inspiráció forrásait, bemutatta a “kicsiket”, a játékos kamasz bocikat, a réten ejtőző nagyokat, aztán miközben a nagymamája felét tartottunk a kiszáradt, tönkretett folyómeder mellett, közben beszélgettünk: fotográfiáról, környezetről, faluról, és vidékről, a kezdetetkről, a jelenről, és a jövőbeli terveiről, hogy innen, élete eme pontján merre tovább...Ezúttal is köszönjük, hogy elfogadta a megkeresésünket!

12 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page