top of page
  • Szerző képePiti Marcell

Public Image

Frissítve: 2021. szept. 24.

A Permanens vakáció c. film elején egy meghökkentően őszinte monológot, egyfajta világlátást közöl a nézőkkel Jim Jarmusch hasonlóan fiatal karaktere Aloysious Christopher. Megfigyelése szerint az emberek egészen hasonlóak, mert attól függetlenül, hogy ki honnan jött és kitől származik, céljaink nagyon is egyformák. Így van ez pontosan a helyekkel is melyeket magunk körül kialakítunk. Az otthonteremtés szándéka mindannyiunk életének mozgatórugója. Az identitásunkat meghatározó környezet falait, egyre több nemzetközi szimbólum, más nemzetek kultúráinak lenyomata tarkítja.

Képeken keresztül és még inkább virtuális módon birtokunkba vehetjük a világot, amely érzés szabadsága egyszerre rendkívül nyomasztó is lehet az által, amint visszanézve a tükörbe kutatjuk személyiségünk diverzitását.

A Google Föld-et - eredetileg EarthViewer - a Keyhole nevű kaliforniai cég kezdte el kifejleszteni 2001-ben a CIA számára katonai célokból, mielőtt felvásárolta volna a Google 2004-ben. Az azóta folyamatosan fejlesztés alatt lévő ingyenes szoftver, mint virtuális földgömb működik és enged napról napra egyre nagyobb betekintést nem csak a Föld, de már a Naprendszer más bolygóira is.

Egy virtuális valóságot avagy egy virtuális árnyékot vetítettünk magunk köré, hogy megismerhessük és felfedezhessük “a világ legtávolabbi szegleteit is”. A folyamatos megismerés igénye, hogy lefedjük és mindenki számára elérhetővé, átláthatóvá tegyük Földünket, annak a törekvésnek a továbbélése, ahogyan az első térképek által birtokunkba vettünk egy területet.

Munkám címével a Google Earth-nek mint médiumnak arra a tulajdonságára utalok, hogy az általa bemutatott képek összessége azonos felhasználási körülményeket biztosít az “internet népének”. A térképszoftver utcai nézet módjában ahol 3D-s virtuális térben közlekedhetünk, 5 általam választott világvárost jártam körbe. A helyszínek megválasztása hol tudatosan, hol véletlenszerűen történt. A nagyvárosok mindegyike kiemelt fontosságú központja országuk kultúrájának, így mindannyiunk fejében él egy általános kép ezekről a helyekről. A városokon keresztül - amelyeket nem kívánok megnevezni - kísérletet tettem annak a permanensen alakuló folyamatnak a bemutatására ahogyan a globalizáció átfesti egy egyedülálló város arculatát. A multikulturális társadalom fogyasztói szemlélete mellett olyan jelenségekre is ráakartam világítani, mint a szabadság kérdése, a szabályoknak és iránymutatásoknak való alárendeltségünk vagy éppen a virtuális világgal való viszonyunk.


12 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page